Rügyek és gyökerek – Az alkotók – LUDVIG NICOLETTE

Ahogy azt már írtam, rendezek egy small size előadást a Budapest Bábszínházban, melynek címe Rügyek és gyökerek.

IMG_8936

Március végén kezdjük a próbákat, addig is szeretném bemutatni nektek az alkotó csapatot.

A jelmezt Kudron Anna álmodta meg, bizonyos díszletelemeket, pedig győri kötődésű textilesek készítenek. Többen készítik, mert több technika is helyet kap az előadásban, mint textil újrahasznosítási lehetőség, egyfelől a retextilből szövés, fonás, csomózás, másfelől pedig a patchwork technika.

A patchwork technika hozzám mindig is közel állt, hiszen anyukám, amióta az eszemet tudom falvédőket, ágytakarókat készít ezzel a technikával. Szóval nálunk a gombostű és a cérna az egész házban fellelhető volt, és egy-egy textil cafat kincset érő csodának számított! Egyértelmű volt, hogy szeretnék ilyen technikával készülő elemet a színpadra, és azon sem kellett sokat gondolkodnom, hogy ki készítse ezt. Rögtön Ludvig Nicolettere gondoltam!

72332290_2748564278487907_4741094847639715840_o
forrás: Facebook

Bár mind a ketten Győrben élünk nem ismertük egymást. Niki COLETTECOLOR néven alkot, és a férfi ingekből készített alkotásaival kezdtem felfigyelni rá. Rögtön megtetszett a gondolatiság, a hangulat, ami az alkotásaiból, a bejegyzéseiből, a színhasználatából árad. Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy kapcsolatba kerüljünk!

Ismerkedjetek meg vele!

Zölden Győrben: Bemutatkoznál?

Ludvig Nicolette: Győrben születtem és élek. Három fiúgyermek édesanyja vagyok, a két legnagyobb már önállóan bontogatja szárnyait. Tanult szakmám az építészet és a lakberendezés, de néhány éve szakács végzettséget is szereztem. Minden papír és végzettség ellenére, a textil maradt az igazi szerelem, a tű és az olló áll igazán jól a kezemben. 1998-től a férjemmel egy családi vállalkozásban a SZÍN-FOLT iparművészeti ruhák tervezőjeként, készítőjeként tevékenykedtem. Férjem az értékesítést, munkatársaim a kivitelezési folyamatokat segítették. A legkisebb királyfi megszületése után azonban otthon maradtam, ruhás korszakom véget ért. 2006-tól a fiúk útjának terelgetése mellett  blogot kezdtem írni a passziómról és posztokat tettem közzé a COLETTECOLOR facebook oldalán az alkotás pozitív hatásairól. Hiszem és élem: az alkotás játék színekkel, anyagokkal és formákkal. Kikapcsolódás, olykor meditáció. Örömszerzés magam és mások számára. De a legfontosabb, hogy textiljeim a bennem lévő folyamatos keresés, változás lenyomatai.

Zölden Győrben: Mióta foglalkozol a patchwork technikával? Hogyan kezdődött?

Ludvig Nicolette: Tizenéves koromban a nyarakat falun élő nagymamámnál töltöttem, s itt kezdtem a lábbal hajtós varrógépével barátságba kerülni. Emlékszem még, ahogy először az anyagot fordítva tettem a gép alá és a kereket is visszafelé hajtottam. Nyolcadikos ballagásomra táska varrógépet kaptam tőle, onnantól kezdve magam varrtam a ruháim többségét. A városi nagymamámtól a kézimunkázás rejtelmeit lestem el, ő tanított hímezni, horgolni, kötni- bár ezekhez akkor még nem sok türelmem volt.
Az egyetemi évek elején találkoztam a foltvarrással Dolányi Anna iparművész kiállításán. Tőle tanultam az első fortélyokat. Az ő segítségével külföldi kiállításokra is eljutottam látogatóként, melyeken rengeteg inspirációt kaptam. Büszkén és hálával gondolok rá és arra, hogy ez az élmény nekem húszévesen megadatott.
Építészeti és lakberendezői tanulmányaim befejezése után is a textil maradt az önkifejezési eszköz számomra: az anyagok bűvölete plusz a kreatív gondolat, amelyből minden nap újabb és újabb ötletek születnek, néha bonyolultak, máskor egyszerűbbek, de ahogy másoktól visszajelzésként kapom: mindig harmóniára törekvők.

82590357_2976831818994484_1672569730893873152_n
forrás: Facebook


Zölden Győrben: Hogyan készül egy patchwork alkotás, milyen fázisai vannak?

Ludvig Nicolette: A foltvarrás kezdete valószínűleg a szövés feltalálásának idejére esik. A szükség, a szegénység hozta létre, amely során praktikus darabokat készítettek a megszőtt anyagdarabokból. Tehát a patchwork gyakorlatilag annyit jelent, hogy kisebb darabokból haladva, kisebb “foltokat” egymáshoz varrva haladunk egy nagyobb egység felé. Ehhez maradék anyagokat, használaton kívüli ruhákat, lakástextileket tudunk újrahasznosítani, ezzel a kidobásra ítélt textilhulladéknak új életet adunk. Az általam képviselt formavilág modern és klasszikus stílus keveréke. Fő alapanyag forrásom a tiszta pamut ingek, de szívesen keverem őket virágos, mintás, pöttyös gyerekholmikból nyert anyagokkal. Az újrahasznosítandó anyagokat mosom, szárítom és vasalom. Ezután következik a “kicsontozás”, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy az ingeket varrások mentén részeire vágom. Külön gyűjtöm  a gallérokat, a mandzsettákat, az ingek címkéit és a kedvenceimet, a gombokat. A nagyobb anyagdarabokat textilpalacsintákká hengergetve kosarakban, kartondobozokban tárolom, a jó átláthatóság és a káosz elkerülése érdekében. Ha belekezdek egy használati tárgy vagy lakástextil pl. párna megvarrásába, akkor először a színek kényes kiválasztása következik, majd a tervek alapján a foltok feldarabolása. A foltokat egymáshoz varrom, közben folyamatosan vasalom, majd az általam összeállított anyagból kiszabom az aktuális táskát, párnát. Időigényes folyamat, mert először az alapanyagot varrom össze kisebb egységekből és utána úgy folytatom, mintha új méterárut vásároltam volna egy üzletben. Tavaly év elején azonban volt egy fogadalmam, miszerint új méteráruból nem készítek többé semmit. Elsősorban a környezetemben fellelhető használt anyagokból dolgozom. Hétszer hét év telt el az életemből mikor ezt a döntést meghoztam.

Zölden Győrben: Most COLETTECOLOR néven alkotsz, mit jelent ez a név?

Ludvig Nicolette: Ez egy játékos szóösszetétel: NiColette, aki a színek rejtélyes titkát kutatja. A színek még az anyagoknál is jobban izgatnak. Nagyon sok technikát kipróbáltam, de mindegyik a textilhez, fonalakhoz, gyapjúhoz kapcsolódik: batikolás, nemezelés, nunonemez – selyembe nemezelés, varrógéppel való szabad gépi rajzolás, szóval a patchwork csak egy technika a sok közül amivel kísérletezem, alkotok. Szeretek mindent ami természetes, a műanyaggal sem a háztartásban, sem a munkám során nem vagyok jó barátságban. Az öltözetkiegészítőkhöz ( táskák, hátizsákok, szatyrok ) való vonzalmam szerintem  a ruhatervezős korszakomból ered, míg a lakástextil pedig a tanult szakmámhoz, az építészethez és a lakberendezéshez kötődik. Mindegyik területen egyaránt szívesen alkotok. Amióta középső fiam Dániában tanul, nagy hatással van alkotásaimra az északi letisztult formavilág. Többször utaztam már ki hozzá és az élményeim hamisítatlan lenyomata ott van a munkáimon. Imádom a pasztell színeket, az északi tenger hűs árnyalatait.

74407035_2773167472694254_8129117019552350208_o
forrás: Facebook

Zölden Győrben: Mik készülnek most a műhelyedben?

Ludvig Nicolette: Az ingekből készítek olyan praktikus használati tárgyakat, melyekkel fel lehet hívni  a figyelmet az újrahasznosításra, a zöld megoldásokra. Így születnek az ingmandzsettákból táskába való rendszerezők, kártya- és irattartók, gombokból horgolt nyakláncok. Ezek az esztétikus megjelenésen kívül szerintem felkiáltójelek a túlzó fogyasztási szokásokkal szemben.  Szerencsére jók a visszajelzések, a vevőim közt sok a változtatásra nyitott ember. Úgy látom egyre több alkotó- és iparművész választja önkifejezésül az újrahasznosítást.

87296163_3059865524024446_5092341203001671680_n
forrás: Facebook
69043208_2642923692385300_5419017532226928640_n
forrás: Facebook
87957872_3059680747376257_1188610488108318720_n
forrás: Facebook

Zölden Győrben: Aktívan foglalkoztat a klímaválság?

Ludvig Nicolette: IGEN. És nem tegnap óta. Szerintem mi sem találkoztunk volna, ha nem így lenne 🙂 A fogyasztás soha nem volt az életemben prioritás, a mennyiségit mindig is elutasítottam, a minőségi ami jobban izgatott. Egyre kevesebb dolog van amit birtokolni szeretnék és azt hiszem ez nekem így kerek. Nekünk is van autónk, de amikor csak tehetem bicajjal közlekedek a városon belül mindenhová. A háztartásunkat is próbáljuk apró lépésekkel zöldíteni, amiben az általad írt Zölden Győrben blog nagyon sokat segített. Ezen kívül a zöldségalapú étkezést részesítem előnyben. Vegetáriánus szakács vagyok. Színek és évszakok szerint főzök, nagyon sok zöld fűszerrel. A világ minden tájának fűszer kombinációja vonz. Kedvenc zöldségeim a cékla, a répa és a spenót: lila, narancs, zöld…elég színes ugye? Már csak egy vidéki kiskert hiányzik az álmom beteljesüléséhez, de idővel az is meg lesz, tudom, érzem!
A kisebbik gyermekünk még Győrben tanul, ezért a következő 5-6 évben  biztosan a városhoz leszek kötve. Most belevetettem magam a “közösségi zöldülés”-be és ha egyszer el is hagyom a szülői várost, egy élhetőbb, zöldebb Győrt szeretnék magam mögött hagyni.

Zölden Győrben: Mit szóltál a bábszínházi felkéréshez? Tetszett az ötlet, aminek a megvalósítására megkértelek?

Ludvig Nicolette: Nagy megtiszteltetésnek tartom és hálásan köszönöm, hogy részese lehetek! Fantasztikus gondolat, hogy egy bábszínházi előadás készítése során is figyel a stáb a fenntarthatóságra, a környezetvédelemre. Szerintem nagyon hatásos lesz a természet szeretetére kinyitni a kisgyermekek szívét egy bábelőadás keretében.  Én is nagy izgalommal várom, hogy a “Rügyek és gyökerek”produkció összeálljon.

85003260_3019943488016650_7986872568906776576_n
forrás: Facebook

Zölden Győrben: Mi volt a jeled az oviban,? Tudod mi a jelentése?

Ludvig Nicolette: Fenyőfa. Felnőtt fejjel már tudom, hogy ez a fokozódó világosság, a megújulás, a fény, tehát maga az élet szimbóluma. Úgy érzem egész életemben igyekeztem ezt a jelképet iránytűként követni. Nemrég költöztünk új lakásba. A kiválasztásánál döntő volt, hogy a nappali ablakától pár méterre a szomszédos telken egy gyönyörű fenyőfa áll, így mindennap láthatom, hogy jó úton vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s