Rólam

“Minden élelmiszervásárlás szavazás is egyben. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi egyéni, kis cselekedeteink nem számítanak, hogy egyetlen étkezésen semmi sem múlik. Ám minden fogásnak, minden egyes falatnak saját előélete van, ahogyan termelték vagy nevelték, ahogy betakarították. A vásárlásaink, a szavazataink szabják meg az előttünk álló utat.”

– Jane Goodall-

Most akkor Te ilyen “zöld” vagy?

Hát nem tudom… inkább úgy fogalmaznék, hogy figyelmesebb, érdeklődőbb, és ezáltal tudatosabb vagyok. 

  • Érdekel, hogy hol, ki, milyen munkával, milyen alapanyagból készíti az általam megvásárolt termékeket. 
  • Érdekel, hogy azt mibe csomagolja, ahogyan az is, hogy a csomagolóanyag, tulajdonságai miatt, mire használható még, vagy hogyan kezelhető. 
  • Érdekel, hogy napi rutin döntéseimnek mi a valódi ára, vagyis a következménye.
  • Érdekel, hogy milyen környezetkímélő alternatívák léteznek.
  • Érdekel, hogy civil emberként mennyi döntéssel tudok rácáfolni a folyton hangoztatott mondatra; “ez nem rajtam múlik!”

Szóval én megpróbálok, ha tetszik “zölden” élni, vagyis; tudatosan létezni, egy vidéki nagyvárosban, Magyarországon. 

Személyesebben

Markó-Valentyik Anna vagyok, Junior Prima díjas színésznő, bábművész. 2018 óta a Zölden Győrben blog szerkesztője, környezetvédő.

Ez volt az a sorsfordító év, amikor rájöttem, hogy a világ, amiben élek, és a mód, ahogyan élek véges. Hogy a kényelem, csak látszólagos. Fogalmazhatnék úgy is, hogy hitelt halmozok fel minden áldott nap. Egy olyan hitelt – amit szerintem már nekem is- , de amit a jövő nemzedékének majd kamatostul kell megfizetnie. Egy olyan hitelt, ami nem mérhető pénzben. Ezt a hitelt vízben, levegőben és élelmiszerben mérik. Alapvető létszükségletekben. 

2019-ben elindul a Zölden Győrben Vlog, de még ezelőtt a Facebookon és az Instagramon is aktivizáltam a Zölden Győrbent.

Minden tragédia ellenére hiszek az emberekben, az emberi fajban. Hiszek a fejlődésben. Hiszem, hogy az evolúció most ismert csúcsa, még nem a végső fokozat. Úgy érzem, hogy a fejlődés egy szintjén toporgunk már jóideje, hogy megtegyünk az egyik legnagyobb lépést. A belátást, az elfogadást, a megnyugvást. 

A felfokozott tempójú életünk mellett, és a választott szakmám és hivatásom ellére mindent megteszek, hogy jobban, fenntarthatóbban létezzek. Kísérleteim dokumentációja ez a blog. 

BLOG

Hogy miért vágtam bele a blogolásba? Egyszerűen úgy éreztem, hogy nem lehetek egyedül ezzel a nyomasztó és reménytelen helyzettel. Arra gondoltam, ha van még valaki ebben a városban, akit ez érdekel, annak biztos nagy segítség, ha a keresőbe beírva ráakad egy ilyen biztos pontra. Olvass többet a kezdetekről ››››

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – Zöld Expo

ELŐADÁSOK

Váratlanul ért a kérés, hogy tartsak előadásokat a zero waste életmódról, de nagy lelkesedéssel vágtam neki minden felkérésnek, hiszen úgy érzem ezek biztos jelei annak, hogy a civil ember igenis szeretne lépéseket tenni a fenntarthatóság felé. Az előadások során a saját élményeimről számolok be, általam kipróbált alternatívák és termékek kerülnek bemutatásra. Mindig hagyok időt a beszélgetésre és a kérdésekre, mert tudom, hogy minden lakás, ház, háztartás, család, és egyén egyedi. Olvass többet az előadásokról. ›››

EDUKÁCIÓ

Hiszem és vallom, hogy a felnőtt társadalom nem tolhatja a megoldással járó terheket a fiatalokra. Emellett nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekekkel és a fiatalokkal sokat beszélgessünk a környezetvédelemről, a pazarlásról, a fenntarthatóságról. Egyre többször tapasztalom milyen sokkoló érzelmeket gerjeszt világunk helyzete a fiatalokban és a gyerekekben. Félnek. Féltik a jövőjüket. Éppen ezért minden iskolai, tábori meghívásnak szívesen eleget teszek! Ezen alkalmakkor a gyerekek életkorához mérten beszélgetünk azokról a lehetőségekről, amiket már ők is megtehetnek. Olvass többet az edukációs előadásokról. ›››

WORKSHOPOK / KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

Sokan jelezték felém, hogy minden nagyon érdekli őket, de vagy nem mernek otthon előállítani környezetbarát alternatívákat, vagy otthon nehezen teremtenek időt erre. Ezért takarító- és tisztítószeres workshopokat rendeztem Győrben. Pozitívuma egyrészt hogy a közös kutyulás bátorságot ad otthonra. Másrészt hirtelen egy közösségben találja magát az ember. Sokaknak nem támogató az otthoni környezet, ha a háztartás zöldítéséről van szó. A workshopokon bátran beszélhetünk borostyános, vadgesztenyés mosásról, ecetes, alkoholos takarításról, maradék narancs, vagy citromhéj, kávézacc felhasználásáról. Sőt kézműves foglalkozásokat is tartok, melyek szintén csodás alkalmak a találkozásra, a beszélgetsére, a lassításra. Olvass többet a workshopokról, foglalkozásokról. ›››

RECYCLING TERMÉKEK

Mivel édesanyám patchworkozik, ezért egész gyerekkoromat végig kísérte a mondat “ez még jó lesz valamire!” Hiába volt az egy apró textil, vagy cérna darab, el kellett rakni. És valóban, a legtöbbjük illeszkedett egy későbbi alkotásba! Így nem is meglepő, hogy mind a varrás, mind a lehulló anyagok felhasználása nálam alapvető. Gondolva azokra, akik nem érzik magukat elég ügyesnek a varráshoz, nemcsak ajándékba, de eladásra is készítek recycling szellemben praktikus textil tárgyakat. Régi függönyökből szütyőket, lyukas zoknikból mosogatószivacsot. A Vaskakas Bábszínház karácsonyi bérletéhez már ötödik éve varrom én az ajándék párnákat. Ezek minden esetben lehulló anyagokból készülnek. Olvass többet a az újra termékekről ›››

KERESS BÁTRAN!

Amennyiben bármelyik szolgáltatásom érdekel, keress bátran a zoldengyorben@gmail.com e-mail-címen!

Szívből remélem, hogy miután az online térben összeakadtunk személyesen is találkozunk!

Anna

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s