Környezettudatosan gyerekkel – avagy mosható pelenka vs eldobható!

Szeretném tisztázni, nekem még nincsen gyerekem, de nagyon fontosnak találom az eldobható pelenkák problematikájáról való beszélgetést. Miért? Mert az eldobható pelenkák órási környezetszennyezést jelentenek! Egy pelenka lebomlási idejét minimum 100 évre saccolják, vannak, akik inkább 400 évre becsülik ezt az időt!

minimum 100 év = 1 pelenka

Szerintem fel sem fogható. Pláne, ha még számszerűen hozzátesszük azt is, hogy

egy gyerek átlagosan 1 tonna eldobható pelust termel.

Ezek a pelusok a használat után landolnak a kukában. Letudva; a gyerek tiszta, a szemét a kukában, mindez pár perc alatt. Ideálisan illeszkedik ez a megoldás modern életünkhöz. De vajon mennyire ideális ez Földünknek? Annak a helynek ahol mi is élünk. Ahol “véletlen” pont van levegő, víz, élelem nekünk embereknek is, akik itt éljük modern, pörgős életünket…

Mi lesz a pelusokkal, miután elviszik a szemetet?

Nyilvánvaló, hogy elégetésük a bennük lévő műanyag miatt környezetkárosító, ha a lerakókba kerül a bomló pelenka metánt termel, ami csak, hogy tudjuk a széndioxidnál is károsabb gáz. Újrahasznosításukra egyelőre nincs lehetőség.

Miből készül az eldobható pelenka?

“A pelenka felépítése: egy nedvszívó vattaréteg, valamint egy víz- és levegőzáró polietilén külső borítóból áll. A nedvszívó réteget adó vattaszerű anyagot fából nyerik, mivel a gyártáshoz a legmegfelelőbb a puhafa, ezért hatalmas erdőket irtanak ki, hogy helyükre puhafa erdőket telepítsenek, ezeket műtrágyával és növényvédő szerekkel kezelik. A gyártás során rengeteg vizet használnak fel, melyet erősen szennyezve juttatnak vissza. Mindezek, az ökológia egyensúly megbomlásához vezetnek.” – azoldszine.hu

Valóban egészségesebb az eldobható pelenka?

“Az orvosoknak komoly egészségügyi ellenvetései vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire bőrbarátok valójában az eldobható pelenkák. A kisbaba alsóteste órákon keresztül van teljesen légmentesen lezárva (dunsztolva), minek következtében egyre gyakoribbak a különböző gombás és bakteriális fertőzések. A vizeletben lévő baktériumok, három óra elteltével ammónia tartalmú vegyületeket kezdenek termelni, melyek maró hatásúak. Ezért 3 óránként kellene kicserélni a pelenkát (még több szemét!), de ezt a szülők kényelmi, illetve anyagi szempontból nem teszik meg. Az olcsóbb, ezért egyre népszerűbb pelenkákból gyakran kerül a baba bőrére nedvszívásra használt szilikon, ez a zselé a kicsi bőrén irritációt okozhat, felszívódva mérgező hatású.” – azoldszine.hu

A linkre kattintva láthatjátok, hogy ezt az összesítést egy olyan anyuka nyomozta ki, aki szintén eldobható pelenkázott két gyerekkel is! Azzal együtt, hogy érdekelte a környezetvédelem, és tudott, kipróbált alternatívákat mégis maradt ezen az úton. Majd mikor megtudta, hogy ez konkrétan mit is jelent, akkor informálni akart másokat is erről. Nagyon fontos, hogy informálódjunk mindig! Tulajdonképp én is ezért csinálom ezt. Hogy ne tíz oldalról kelljen összevadászni a változásra vágyóknak az infókat, hanem itt legyen előttetek a probléma, arról lehetőleg minden információ, és megoldás alternatívái.

Tehát a megoldás ebben az esetben a textilpelenka, avagy a mosható pelenka!

Az Ökolurkó nevezetű webshopról és bemutatóteremről már írtam, és még szó lesz róla. Blogot is vezet a két tulajdonos! Benne nagyon részletes leírás a mosható pelenka előnyeiről! Ezekből csak a címszavakat emelnék most ki, akit részeltesebben érdekel, kattintson az előbbi linkre!

Láthatjátok, hogy több szempont szól a mosható pelenkák mellett!

  • Költségkímélő: Azt írják, hogy a szobatisztaságig 4000-4500 pelenkát hanszálnak el a babák. Ezen költség 1/3-ából szerezhető be a mosható pelenka, amit ha jól válogatunk a következő gyerek is használhat, sőt, a jó állapotúakat el is adhatjuk, nagy a kereslet erre.
  • Környezetbarát: 4000-4500 db eldobható pelus szemben 24 db mosható pelussal
  • Természetes anyagokból készül: szellőzik, használata mellett nem szükséges krémet használni
  • Anatómiája: csípőficamos babáknak sokkal jobb a kialakítása
  • Egyszerően mosható: nincs szükség főzésre, vasalásra
  • Gyorsabban lesznek szobatiszták a gyerekek. 
  • Nagyobb a választási lehetőség: különbőző igényekben megfelelőt választhatsz!

Mégegyszer leszögezném a mosható pelenkákat én még nem használtam, mert még nincsen gyerekem. De nagyon sok ismerősöm vág bele ebbe a projektbe. Többségük a családi életet akarja természetesebb mederbe terelni. Sokakat az esztétikája, van akit a költséghatékony szempont vonz. De az biztos, hogy  mindannyian belegondoltak abban, hogy mennyi eldobható pelenkát dobnának ki a kukába.

Épp azért, mert saját élményem nincs, megkértem egy barátomat, kollégámat Kádárné Nyirkó Krisztinát, a  kecskeméti Ciróka Bábszínház színészét, hogy írja le ők miért használnak mosható pelenkát és hogyan alakulnak így napjaik kisfiával, Vincével.

36036514_1883440788342805_6613990005066956800_o
A villants mosit héten Vince is villantott!

“Már Vince születése előtt nagyon szimpatizáltam a mosipelusokkal, de nem akartam előre vásárolni, úgy voltam vele, majd meglátjuk, hogy milyen és mekkora pelusok kellenek a készlethez. Végül kicsit később kezdtünk el mosizni, mert a hatalmas választék összezavart és mivel akkor még nem volt mosis anyuka a közvetlen környezetemben, nem tudtam kihez fordulni tapasztalatokért. Sokat olvastam a témáról, de amíg nem látjuk a saját szemünkkel, nem próbáljuk ki, hogy milyen is ez, nehéz elképzelni, hogy igazából nem olyan nagy macera az egész, mint ahogy az ember gondolja.
Ott tört meg a jég, amikor a barátnőm rákattant a mosható pelenkákra, ő megmutatta nekem milyen egy ilyen pelus, megmutatta a különböző típusokat és a tisztítás módját is. Akkor rögtön tudtam, hogy mi is belevágunk, mert addigra már nagyon zavart, hogy az eldobható pelenkákkal rengeteg szemetet termeltünk. Facebookon van egy csoport, ahol nemcsak vásárolni lehet pelusokat használtan, vagy újonan készítőtől, de a tapasztalt mosi mamik készségesen válaszolnak a zöldfülű kérdésekre. Az első pelusokhoz ezen a csoporton keresztül jutottam hozzá. Igyekeztem többféle típusból is beszerezni egyet-egyet, így hamar kiderült, melyik passzol a legjobban a kisfiam popójára.
Nem volt szerelem első látásra, bár a pelusok gyönyörűek, de idő volt, mire kitapasztaltam a saját tisztítási rendszeremet. Ráadásul egy jó kis hasmenős időszak próbára tudja tenni az ember elköteleződését, de annyival több előnye van a mosható pelenkának az eldobhatóssal szemben, hogy végül mindig visszatérek hozzá. A mosipelus nemcsak szép, állatkísérlet mentes, de nem is vegyszerezett, egészségesebb a popsinak, mert jobban szellőzik (általában popsikrémre sincs szükség), ráadásul összességében sokkal olcsóbb. Szerintem ezek az előnyök megérnek egy kis öblítést, áztatást, és mosógép beindítást. Ellenérvnek szokták felhozni, hogy a sok mosáshoz rengeteg vizet kell elhasználni, de egy kis kreativitással ezt is mérsékelni lehet, sokan például a gyerek fürdővizét használják a pelenkák áztatásához.
Mára már én is lelkes mosimami lettem, és minden anyukát arra bíztatnék, hogy próbálja ki a mosható pelenkát. Nemcsak nagyon menő, százezreket spórolhatunk vele, de a legfontosabb, hogy nem terheljük a Földet több ezer pelenkával, amik daraboknént több mint 400 év alatt bomlanak csak le. Óvjuk hát meg a Földet a gyermekeinknek.” Nagyon köszönöm Krisztinek!

Láthatjátok hogy egyedül nem könnyű ebbe belevágni. Épp ezért nagyon fontos, hogy tudjátok Győrben nagyon nagy segítségetek lett az elmúlt időszakban!

IMG_2110
Nóri, az Ökolurkó egyik vezetője és az Ökolurkó bemutatóterme

Mióta Nóri, az Ökolurkó egyik vezetője visszaköltözött Győrbe, és megnyitották az Ökolurkó webshop bemutatótermét

Nektek, győri anyukáknak lehetőségetek nyílik arra, hogy mielőtt belevágtok a mosható pelenkázós mindennapokba személyes tanácsot, tippeket, élményeket hallgassatok meg, megnézhetitek a termékeket, kérdezhettek róla!

Épp ezért, időről időre indul mosható pelenka tanfolyam is. Épp aktuális, hogy erről írok, hiszen  a legközelebbi alkalom: 2018. 08. 02. (csütörtök) 16:00-19:00! Be is másolom ide az esemény leírásában taláható infókat! Lássuk mire számíthattok!

“- 3 órás beszélgetős előadás modern mosható pelenkázás és természetes babaápolás témájában.
– Elmondunk mindent, amire szüséged lesz ahhoz, hogy felkészülten vágj bele az öko-babázás kalandba.
– Segítünk megtervezni a számotokra ideális pelenka készletet, egyéni igényeiteket szem előtt tartva.
– Megválaszolunk minden mosható pelusozós kérdést, segítünk megoldani minden problémát.
– Lehetőséget biztosítunk, hogy kézbe foghasd és kipróbálhasd a pelenkákat mielőtt bevásárolnál.”

A felmerülő témák a következők lesznek:

  • Milyen is az a modern mosható pelenka?
  • Miért érdemes mosipelust használni?
  • Hogyan csináljuk okosan, macera és felesleges munka nélkül, örömmel?
  • Mosás, kezelés, tárolás röviden és egyszerűen.
  • Gyakorlati tanácsok, próbálgatás, feladás gyakorlása saját vagy demo babán.

Az Ökolurkó címe: 9022 Győr, Lukács Sándor utca 11. zöld kapucsengő, leghátsó (zöld) ajtó a belső udvarban.

Fontos, hogy előzetes regisztráció és jegyvásárlás szükséges! Itt tudsz helyet foglalni: https://goo.gl/59uZUd . “A 3 órás bemutatóra egy belépő 3000Ft, de ha ketten jöttök a (pároddal, barátnőddel, anyukáddal, stb.), akkor válaszd a “Ketten jövünk” opciót a kedvezményes 4500 Ft-os páros jegyért!”

Én már voltam és meg is néztem ezeket a csodás mosi pelusokat! Remélem majd én is részt vehetek egy ilyen tanfolyamon, és komolyan várom, hogy moshassak ilyen pelenkákat! (És biztos annak is örülök majd, ha már nem kell mosnom őket.)

Kis személyes a végére

Egyszer egy kislány azt kérdezte tőlem, hogy mit gondolok azokról, akik nem környezetbarát módon élik a mindennapjaikat. Haragszom rájuk?

Dehogy haragszom, nem vagyok mérges!

Hiszen olyan automatizmusok működtetnek minket ma, amikhez nagyon gyorsan hozzászoktak a szüleink, még nagyszüleink is, amiket mi gyerekkorunk óta tapasztalunk. Reklámok ömlenek ránk a tévé képernyőjén, az újságból, az utcán, az interneten. Csoda, ha valaki ki tudja ezeket zárni, és ki tud szabadulni ebből a bűvkörből.

A legnagyobb dolog, ami történhet velünk ma, ha elkezdünk gondolkodni.

Miért is veszem meg ezt a terméket? Mi van benne? Mit takar ez és ez az összetevő? Miben tárolják, miből készült? Mit kezdek az edénnyel, ha kiürül? Ha kidobtam, hova kerül, mi lesz vele? Megsemmisül? Hogyan? Tényleg, miért is veszem meg? Kinek az ajánlására? Ismerem őt? Ő ismer engem?

Egyre inkább azt érzem, hogy ezek nagyon fontos kérdések, amiket nemcsak feltenni felejtettünk el, hanem sajnos már meg sem fordulnak a fejünkben. Pedig nincs ez így rendjén. Úgy értem nem terel ez minket jó irányba.

Az előbbiek ellenére és mellett is, mindig odajutok, hogy csakis pozitív motivációból lehet építkezni! (Nekem sosem, az egyetemen sem jött be a nyomasztás, a lelkiterror…)

Anyukám engem még mosható pelenkázott annak idején. Persze a 90-es évek elején ez valóban főzést, vasalást jelentett. Boldog vagyok, ha arra gondolok én is mosható pelenkázni fogok, ha itt lesz az ideje! Addig is mementónak itt egy kép pár baba biztostűről, ami a régi pelenkáimat fogta össze! Biztos fontos volt ez nekem, már gyerekként, mert a mai napig őrzöm ezt otthon a kincses dobozomban … véletlenek, ugye nincsenek. Anyu, köszi a fotót (is)!

37810544_1780598358643374_814975434599956480_n.jpg
Baba biztostűk az én régi mosható pelenkáimról.

 

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el